Ottolenghi, mijn opa heette Otto misschien ben ik daarom wel zo gek op deze man. Wat een heerlijke gerechten kan hij maken. Gisteren hebben we zijn heerlijke wortel stampot met gesmoorde sjalot gegeten. Echt ‘to good to handle’. En zulk lekker eten ‘makes your man so happy! :). Echt weer een bewijs dat vegetarisch eten zo mannelijk en compleet kan zijn. Dus pagina 230 uit Plenty more, met een kleine eigen twist:

Voor 4-6 pers.

80 gram puy linzen

2 knoflook tenen, gepeld

1 1/2 theelepel provenciale kruiden

2 laurierblaadjes

1/2 grote knolselderij, geschild, in stukken (300 gram)

2 flinke wortelen, geschrapt, in stukken (300 gram)

1/2 oranje pompoen, in stukken (300 gram)

2 zoete aardappels, geschild, in stukken (600 gram)

70 gram boter, in blokjes

2 eetl. ahorn siroop

zout & peper

 

gesmoorde sjalotten

2 eetlepels olijfolie

600 gram sjolotten, mooi in vorm gepeld

400 ml rode wijnazijn

200 ml groentenbouillion

2 laurierblaadjes

1 theelepel zwarte peperkorrels

1 theelepel jeneverbessen

4 takjes verse tijm

1 eetlepel appelstroop

30 gram boter

Begin met de sjolotten. Get de olie in een middelgrote pan en zet hem op halfhoog vuur. Doe de sjalotten erin en bak ze 5 minuten af en toe omscheppend tot ze gekleurd zijn. Voeg wijn, bouillon, laurier, peperkorrels, jeneverbes, tijm, siroop, 3/4 theelepel zout toe. Zet het deksel op de pan, draai het vuur laag en smoor de uien achtjes 1 uur. Haal het deksel van de pan, draai het vuur hoger en laat de uien 8 minuten zachtjes borrelen totdat de vloeistof voor de helft is ingekookt (bij mij was dat al gebeurd dus dit heb ik niet gedaan). Schep de sjalotten met een schuimspaan uit de pan en houd ze in een schaal warm. Roer de boter door de saus en zet hem opzij.

Breng een pan water aan de kook, doe de linzen erin, met de knoflook, provinciaalse kruiden en de laurier. Draai het vuur halfhoog en laat de linzen in zo’n 25 minuten gaar worden. Giet ze af en zet opzij. Haal de knoflook tenen eruit en plat ze met de achterkant van je koksmes tot puree en roer dit door de linzen met een scheut lekker virgin olijfolie & zout en peper.

Vul voor de stamppot een middelgrote pan met water en breng aan de kook. Voeg de knolsederij en wortel toe en kook 10 minuten. Doe de pompoen en de zoete aardappel erbij en kook nog 10-15 minuten tot alle groenten gaar zijn. Giet af.

Schud de groenten zoveel mogelijk droog en stamp ze met een stamper tot puree/fijn.  Voeg de boter, stroop 1 tulp. zout en royaal versgemalen peper toe. Roer alles goed doorelkaar.
Maak 6 borden klaar en doe hierop de stampot, maak een kuiltje, doe hierin de linzen, en erboven op de uien, en overgiet met de heerlijke peper, jeneverbes saus.

Super delicious!!